Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Japan is here

 

                    Egy kicsit Japánról

Japán (japánul: 日本, átírással: Nippon vagy Nihon, hivatalosan: 日本国, átírással: Nippon-koku vagy Nihon-koku) szigetország Kelet-Ázsiában. Nyugaton a Japán-tenger, északon az Ohotszki-tenger, keleten a Csendes-óceán és délen a Kelet-kínai-tenger mossa partjait. A 6852 szigetéből a négy legnagyobb HokkaidóHonsúKjúsú és Sikoku, ezeket nevezik főszigeteknek. A nagy múltra visszatekintő Japán ma a harmadik legnagyobb gazdasági hatalom az Amerikai Egyesült Államok és Kína után, a Föld leggazdagabb országainak egyike, számos nemzetközi szervezet tagja. Fővárosa és legnagyobb városa Tokió, a világ legnépesebb várostömörülése. A fővároson kívül még 11 milliós nagyváros található Japánban.

 

Japán ünnepek 


A japánok szeretnek ünnepelni és ragaszkodnak a hagyományokhoz. 
Még ma is számtalan vallási rítus él, amit - vidám köntösbe bújtatva -
a modern tokiói emberek is évrõl-évre megtartanak. 

Január 1. Újév (O-Shogatsu)

Január 15. Felnőtté válás ünnepe

Február 3. 

A tavasz kezdete (Setsubun)

Február 11. Államalapítás ünnepe (Kenkoku-no hi)

Március 14.fehér nap 

Március 21. Tavaszi napéjegyenlőség
A természet ünnepe.


Április 29. növények ünnepe (Midori-no hi)
A néhai Hirohito császár születésnapja, új néven megőrizték munkaszüneti napnak.

Május 3. Az Alkotmány ünnepe

 

Május 4. Munkaszüneti nap

 

Május 5. Gyermekek

Július 7.- A két csillag (Hikiboshi és Orihime) együttállásának 

Július 13.-16. (augusztus 15.)- Halottak napja (Obon)

Szeptember közepe- Hold szemlélő ünnep (Tsukimi)

Szeptember 15. -Idősek napja .(Keirou no hi)

Szeptember 23.- Az őszi napéjegyenlőség ünnepe (Shuubun no hi) 

Október 10. -Az egészség és sport ünnepe (Taiiku no hi)

November 3.- Kulturális nap (Bunka no hi)

November 15.- a 3, az 5 és a 7 éves gyermekek ünnepe (Shichigosan)

November 23. -Hálaadás a munkáért (Kinroukansha no hi)

December 23. -Akihito császár születésnapja (Tennou tanjoubi)

December 31- Óév búcsúztató (Oomisoka)

 

 

 

 

 

Japán hagyományos és közkedvelt stílusa a minapjainkban

 

A japán tinédzserek stílusa enyhén szólva mindig egyedi volt. A legtöbb divatirányzat a nyugati kultúrákból táplálkozik, de mégis egyedülálló, kreatív és meghökkentő stílusokat alkottak. Ha azt mondjuk japán divat, akkor a legtöbbünknek beugrik egy tipikus kép, de persze ez nem ilyen egyszerű - több stílusirányzat van egyszerre jelen az országban. Külső szemlélőként nem biztos, hogy azonnal találunk különbségeket a színes öltözködési irányzatok között, pedig vannak szép számmal. Bemutatunk most pár olyat közülük, amit a japán lányok előszeretettel követnek, vagy követtek a közelmúltban!

Hirdetés

Ganguro

Kezdjük a számunkra a legnagyobb megdöbbenést okozó csoporttal, a ganguróval. A ganguro szó szerint azt jelenti, barna nő. Ezek a lányok a japán hagyományoknak megfelelő hófehér bőrrel teljes mértékben szakítanak, konkrétan agyonszolizzák magukat. Az egyáltalán nem természetes barna színt aztán fehér hajjal, fehérre kent szájjal, és sötétre mázolt szemekkel párosítják. Kissé bizarr, de a ganguro tagjai szívesen ragasztanak matricákat és strasszokat az arcukra. Bár a stílusnak még most is vannak követői, 2001-től kezdve folyamatosan megy ki a divatból.

Sukeban

A sukeban egészen a hatvanas évekig nyúlik vissza, amikor a lányok még bandákba tömörültek. Ezeknek a csoportoknak nagyon szigorú szabályaik voltak, és egymással gyakran harcban álltak. Míg a hetvenes években még a sukeban egyenlő volt a bűnözőkkel, ma már ez természetesen  nem igaz. A sukeban a hetvenes nyolcvanas években manga karakterként is megjelent, és ettől kezdve rohamosan terjedt el mint divatirányzat. Mint a legtöbb japán stílusnál, itt is fő szerepet kapott az iskolai egyenruha. A nálunk matrózblúzként ismert felsőt hosszú sötétkék rakott szoknyával párosítják a csoport képviselői.

Takenokozoku

.

Ez az irányzat a hetvenes évek végén és a nyolcvanas évek elején alakult ki. A hagyományos japán divat elemei - bő ruhák, köntös-szerű darabok, papucsok - találhatóak meg ebben a stílusirányzatban. A színek terén a kék, a lila és a rózsaszín a legjellemzőbbek.

Kogal

A nyolcvanas években a gal egyet jelentett a divatkedvelő lányokkal. Ennek a csoportnak a tagjai rengeteget költenek, odáig vannak az új elektronikus kütyükért, a fogyasztói kultúráért. A kogal irányzat követőit könnyű felismerni erős fekete sminkjükről, festett hajukról, platform cipőikről. Az iskolai egyenruha náluk nagyon rövid, és imádják azt márkás cuccokkal párosítani. A térdzokni náluk is kötelező kellék, mint oly sok japán öltözködési stílusnál.

Manba

A manba nagyon hasonlít a gangurora, a legszembetűnőbb különbség mégis az, hogy ezeknek a lányoknak színesebb a hajuk. Maga a szó a yamanba japán népmesében található boszorkány elnevezéséből származik.

Kigurumin

Ez a divatjelenség 2003-2004-ben volt a legerősebb. A kigurumin képviselői előszeretettel mászkálnak állatjelmezekben. Szívesen öltöznek Micimackónak, Hello Kittynek vagy éppen Mickey egérnek. Jelmezeik mellett kiegészítőiken is az adott mesehős látható.

Lolita

Talán itthon ez a legismertebb japán öltözködési stílus. A lolita irányzat a kilencvenes évek végén kezdett terjedni, számos ága van. Vannak a gótikus sötétebb darabokat kedvelő lányok, de vannak a rózsaszínbe öltözött édes loliták, sőt a skótkockát előnyben részesítő punk lolita is egy vonal a lolita stílusnak. Mindegyik vonalra jellemző, hogy kedvelik a csipkét, a főkötőket, a díszes napernyőket és a fodrokat.

Decora

A decora irányzatnak találó a neve. Követői szeretik a sok-sok dekorációval ékesíteni magukat. Ezek a lányok általában túlzásba viszik a műanyag kütyüket és mütyűröket...

 

 

 
 

 


Archívum

Naptár
<< Július / 2022 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 31365
Hónap: 91
Nap: 4